Psikanaliz nedir?

Psikanalitik kuram insan zihninin işleyişine dair bugüne dek ileri sürülmüş en kapsamlı kuramlardan biridir. Psikanalitik kuram Sigmund Freud tarafından kurulmuş; onu izleyen bir yüzyıl içinde kendini yenilemeye devam etmiştir. Psikanaliz sahip olduğumuz ruhsal sorunların temelinde bilinçdışının oynadığı role dikkat çeker. Psikanaliz, ruhsal sorunların derinlemesine ele alınmasına olanak veren bir yöntemdir.

Psikanalizin kendisine özgü bir uygulanış tarzı vardır. Psikanalist analizan ile, terapide olduğu gibi yüz yüze çalışmaz. Hasta bir divana rahatça uzanır ve analist divanın arka planında kalır. Psikanalizde analizanın kendisini kısıtlamaksızın zihninde belirenleri izlemesi ve paylaşması istenir; rüyaları özenle ele alınır. Psikanalist ile hastasının ilişkisi, seansın içinde beliren eski çatışmaların gölgeleri analiz edilir. Psikanalist, güvenli ve oldukça sabit tutulan bir çerçevede sorunu için gelen kişinin kendini ve daha önce farkında olmadığı çatışmalarını, özelliklerini keşfetmesine; bu şekilde ruhsal acının azalmasına yardımcı olur.

​Psikanaliz kısa süreli bir terapi yatırımı değildir; yoğun ve nisbeten zaman alan ama verilen emeğe değen bir yöntemdir. Sıklıkla tercih edilen haftada 3-4 kez seans yapılmasıdır. Ve çalışmanın etkilerinin uzun süreli olduğu da bilinir.

Psikanaliz, yalnızca yetkili Psikanaliz kurumlarında (IPA, Psike İstanbul- Psikanaliz Eğitim Araştırma Geliştirme Derneği; İstanbul Psikanaliz Derneği gibi) eğitimini almış kişilerce yapılabilir.